Gluténmentes kovászos kenyér

2017.01.17

Dobos Bea a BAB Gluténmentes blog szerkesztőjétől:

Hozzávalók a gluténmentes kovászhoz:

  • Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék    https://eletfa.eu/termek/naturbit-alfa-mix-kenyerpor-1-kg/

 vagy

  • Nutri Free mix per Pane gluténmentes lisztkeverék     https://eletfa.eu/termek/nutri-free-mix-per-panne-glutenmentes-kenyerpor-1000-g/
  • Kenyérvarázs gluténmentes rizsliszt      https://eletfa.eu/termek/kenyervarazs-glutenmentes-rizsliszt-1-kg/

2 evőkanál rizslisztet és 2 evőkanál lisztkeveréket kb. 1/2 dl vízzel befőttesüvegben simára keverünk. A tetejét rátesszük, de nem csavarjuk rá. Szobahőmérsékleten hagyjuk, amíg a kovász dolgozni nem kezd. Mindennap hozzáadunk még 1-1 evőkanál rizslisztet és lisztkeveréket, valamint 30-40 ml vizet, amit egy kis tálkában előre összekeverünk és úgy adjuk a kovászhoz. Minden alkalommal jól összekeverjük. 5-7 nap után már "megmutatkozik" a kovász: a szaga kissé savanykás, az állaga buborékos lesz, és növekszik a térfogata is; ezután már hűtőben tároljuk. 1 héten 2-szer ezután is "megetetjük", utána 1 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni. Minél érettebb a kovász, annál jobb lesz a kenyér. Sütéskor kiveszünk belőle, a többit tovább etetjük.

Hozzávalók az előkenyérhez:

  • 10 dkg gluténmentes kovász
  • 1 evőkanál Naturbit Alfa-Mix vagy Nutri Free mix per Pane
  • 1 evőkanál Kenyérvarázs rizsliszt

A kovászt a lisztekkel és kb. 30 ml vízzel simára keverjük. Letakarva, szobahőmérsékleten 1/2 napig állni hagyjuk.

További hozzávalók a kenyérhez:

  • 20 dkg Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
  • 6 dkg kukoricakeményítő              https://eletfa.eu/termek/kukoricakemenyito-250-g/
  • 1 teáskanál Biorganik Útifű maghéj                  https://eletfa.eu/termek/natur-utifu-maghej-150-g/
  • 1 evőkanál kókuszolaj                                       https://eletfa.eu/termek/paleolit-kokuszzsir-1-kg/
  • 1 kávéskanál só                                                    https://eletfa.eu/termek/natur-himalaya-finom-feher-500-g-2/

Elkészítése:

A rostőrleményt 2,5 dl vízben elkeverjük, majd a többi hozzávalóval együtt az előkenyérhez adjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Rizsliszttel szórt munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Fejjel lefelé rizsliszttel meghintett kelesztőkosárba tesszük, és konyharuhával letakarva 6-8 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A sütőt a vaslábassal együtt 220 fokra előmelegítjük. A megkelt cipót óvatosan sütőpapírra fordítjuk. A tetejét bevágjuk, majd a sütőpapírral együtt a vaslábasba emeljük. Fedő alatt 30 percig, majd fedő nélkül további 5 perc alatt ropogósra sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.


Felhasznált alapanyagok: https://eletfa.eu/

© 2016 La Cuisine Royale  |  Minden jog fenntartva
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el