Gluténmentes kovászos kenyér
Dobos Bea a BAB Gluténmentes blog szerkesztőjétől:
Hozzávalók a gluténmentes kovászhoz:
- Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék https://eletfa.eu/termek/naturbit-alfa-mix-kenyerpor-1-kg/
vagy
- Nutri Free mix per Pane gluténmentes lisztkeverék https://eletfa.eu/termek/nutri-free-mix-per-panne-glutenmentes-kenyerpor-1000-g/
- Kenyérvarázs gluténmentes rizsliszt https://eletfa.eu/termek/kenyervarazs-glutenmentes-rizsliszt-1-kg/
2 evőkanál rizslisztet és 2 evőkanál lisztkeveréket kb. 1/2 dl vízzel befőttesüvegben simára keverünk. A tetejét rátesszük, de nem csavarjuk rá. Szobahőmérsékleten hagyjuk, amíg a kovász dolgozni nem kezd. Mindennap hozzáadunk még 1-1 evőkanál rizslisztet és lisztkeveréket, valamint 30-40 ml vizet, amit egy kis tálkában előre összekeverünk és úgy adjuk a kovászhoz. Minden alkalommal jól összekeverjük. 5-7 nap után már "megmutatkozik" a kovász: a szaga kissé savanykás, az állaga buborékos lesz, és növekszik a térfogata is; ezután már hűtőben tároljuk. 1 héten 2-szer ezután is "megetetjük", utána 1 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni. Minél érettebb a kovász, annál jobb lesz a kenyér. Sütéskor kiveszünk belőle, a többit tovább etetjük.
Hozzávalók az előkenyérhez:
- 10 dkg gluténmentes kovász
- 1 evőkanál Naturbit Alfa-Mix vagy Nutri Free mix per Pane
- 1 evőkanál Kenyérvarázs rizsliszt
A kovászt a lisztekkel és kb. 30 ml vízzel simára keverjük. Letakarva, szobahőmérsékleten 1/2 napig állni hagyjuk.
További hozzávalók a kenyérhez:
- 20 dkg Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
- 6 dkg kukoricakeményítő https://eletfa.eu/termek/kukoricakemenyito-250-g/
- 1 teáskanál Biorganik Útifű maghéj https://eletfa.eu/termek/natur-utifu-maghej-150-g/
- 1 evőkanál kókuszolaj https://eletfa.eu/termek/paleolit-kokuszzsir-1-kg/
- 1 kávéskanál só https://eletfa.eu/termek/natur-himalaya-finom-feher-500-g-2/
Elkészítése:
Felhasznált alapanyagok: https://eletfa.eu/